top of page

Kleur is licht en licht is kleur

 

De zon zendt licht met verschillende frequenties uit. Deze frequenties kunnen gescheiden worden door een proces dat breking wordt genoemd. Wanneer het licht door een kristallen prisma gaat, wordt het gebroken en gesplitst in de zeven kleuren van het spectrum. Elke kleur heeft zijn eigen frequentie.

Als de gescheiden kleuren door een ander prisma gaan, zullen ze wit licht vormen. De eerste persoon die dit fenomeen aan het eind van de 17e eeuw aantoonde was Sir Isaac Newton, de grote Britse natuurkundige.

WAT IS

LICHTTHERAPIE?

Golflengten en frequenties van kleuren

 

Men neemt aan dat energie zich verplaatst als golven. De afstand tussen opeenvolgende golven wordt golflengte genoemd, en het aantal keren dat een golf in één seconde oscilleert wordt frequentie genoemd. In het algemeen geldt: hoe langer de golflengte, des te lager de frequentie. Elke kleur heeft zijn eigen specifieke frequentie en zijn afzonderlijke golflengte. Slechts een klein gedeelte van het elektromagnetisch spectrum is zichtbaar voor het menselijk oog.

Violet heeft de kortste golflengte, en rood de langste

 

Voorbij violet ligt ultraviolet dat weliswaar onzichtbaar is voor het menselijk oog, maar het lichaam kan doordringen. Ultraviolet geeft ons een bruine kleur en doodt bacteriën.


De langste golflengte aan de andere kant van het spectrum is rood. Voorbij rood ligt infrarood, gevolgd door microgolven, radar-, radio- en televisie-golflengten, allemaal onzichtbaar voor het menselijk oog.

 

Rood, oranje en geel, met langere golflengten, lijken het oog sneller te bereiken dan de kleuren aan de andere kant van het spectrum. Zij worden warme kleuren genoemd, omdat we ze associëren met vuur en zonneschijn.

 

Groen, blauw en violet worden als koele kleuren ervaren. Ze reizen met kortere golflengten, waardoor het langer lijkt te duren voor ze onze ogen bereiken. Ze doen denken aan het water van de zee en rivieren, de hemel, de winterse dageraad. Ze worden ook wel terugwijkende kleuren genoemd vanwege de lange tijd die hun energie nodig heeft om de ogen te bereiken.

 

Elke warme kleur heeft zijn complementaire koele kleur: rood – blauw, oranje – indigo, geel – violet, groen – rood (magenta).

bottom of page